GK Uttar Pradesh in English

GK Uttar Pradesh in English, Best Gk Question Uttar Pradesh.

1. Which district of Uttar Pradesh receives less rainfall?

(a) Kanpur
(b) Allahabad
(c) Mathura
(d) None of these

Ans: (c) Mathura

2. When was Urdu declared as the second official language in Uttar Pradesh?

(a) 1989
(b) 1999
(c) 1944

(d) 1924

Ans: (a) 1989 

3. which region does the Tharu tribe mainly inhabit Uttar Pradesh?

(a) In Najibabad region
(b) In Terai region
(c) Eighteen thousand
(d) None of these

Ans: (b) In Terai region

4. Which are the correct statements about the Tharu tribe?

(A) Ultahwa Tharu is a sub nature of Tharu tribe
(b) Their main food is rice
(c) They are the practice of joint family practice
(d) above all

Ans: (d) above all

5. When is the "Lathbharwa Bhojas" given by the Tharu tribe in the state of Uttar Pradesh?

(a) On the occasion of festivals
(b) On death
(c) On the occasion of widow marriage
(D) None of these

Ans: (c) On the occasion of widow marriage

6. Which of the following tribes has the least population in Uttar Pradesh?

(a) Sahariya
(b) Banravat
(c) guard
(d) Baiga

Ans: (b) Banravat

7. Which tribes of Uttar Pradesh follow the religion of Islam?

(a) Weed
(b) Mahigir
(c) Tharu
(d) Book

Ans: (b) Mahigir

8. Sangam city, Kumbhanagri, Tirtharaj are the surnames of which city of Uttar Pradesh?

(a) Ayodhya
(b) Prayagraj (Allahabad)
(c) Mathura
(d) Malihabad (Lucknow)

Ans: (b) Prayagraj (Allahabad)

9. In which district of Uttar Pradesh is the Shringi Rishi temple located?

(a) In Mathura district
(b) In Farrukhabad district
(c) In Saharanpur district
(d) In Sitapur district

Ans: (b) In Farrukhabad district

10. On which riverbank is Ayodhya, the birthplace of Lord Shri Ram, located in Uttar Pradesh?

(a) Ganga
(b) Godavari
(c) Saryu
(d) Yamuna

Ans: (c) Saryu

11. In the Mahajanapada period, "Kosala district" was the main city?

(a) Saket
(b) Kapilvastu
(c) Kushinagar
(d) Kampilya

Ans: (a) Saket

12. At which place did Saint Kabir renounce his body?

(a) Rajpur
(b) Maghar
(c) Meerut

(d) Lodheshwar

Ans: (b) Maghar

13. Kushinagar is famous for what in Uttar Pradesh?

(a) Birthplace of Lord Buddha
(b) Mahaparinirvana of Buddha
(c) Realization of Buddha
(d) None of these

Ans: (b) Mahaparinirvana of Buddha

14. Which city is famous as the city of Bago in Uttar Pradesh?

(a) Agra
(b) Lucknow
(c) Meerut
(d) Allahabad

Ans: (b) Lucknow

15. The first Buddha statue was built in Uttar Pradesh?

(a) Gandhara art style
(b) Mathura art style
(c) Kushan art style
(d) Amravati art style

Ans: (b) Mathura art style

16. Which ruler is associated with "Bonskheda inscription"?

(a) Samudragupta
(b) Harshvardhan
(c) Chandragupta Maurya
(d) Kanishka

Ans: (b) Harshvardhan

17. By what name was Ayodhya known in ancient times?

(a) Kaushambi
(b) Ayazsa
(c) Dashrathpur
(d) Awadh

Ans: (b) Ayazsa

18. Which was the capital of Kuru state?

(a) Aandivat
(b) Kampilya
(c) Nonviolent
(d) Hastinapur

Ans: (a) Aandivat

19. The capital of which state was Ahichhatrapur?

(a) Kuru Mahajanapada
(b) Panchal Mahajanapada
(c) Kashi Mahajanapada
(d) Chedi Mahajanapada

Ans: (b) Panchal Mahajanapada


20. In which city of Uttar Pradesh was the 23rd Tirthankar Parshwanath of Jainism born?

(a) Kaushambi
(b) Varanasi
(c) Mathura
(d) Kushinagar

Ans: (b) Varanasi

21. Where did Satyabhakta hold the first conference of the Communist Party of India?

(a) Agra
(b) Kanpur
(c) Allahabad
(d) Delhi

Ans: (b) Kanpur

22. When was the robbery incident on the Kakori train?

(a) June 5, 1924
(b) July 10, 1923
(c) May 12, 1920

(d) August 9, 1925

Ans: (d) August 9, 1925

23. In which city of Uttar Pradesh was the session of the Indian National Congress held in 1925 AD?

(a) Hamirpur
(b) Aligarh
(c) Kanpur
(d) Allahabad

Ans: (c) Kanpur

24. Which lawyer advocated the accused of Kakori train robbery for free?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Chandrabhanu Gupta
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru

Ans: (b) Chandrabhanu Gupta

25. Chandrashekhar Azad was a member of which party?

(a) Indian National Congress
(b) Hindustan Socialist Republican Sana
(c) Azad Hind Fauj
(d) Forward block

Ans: (b) Hindustan Socialist Republican Sana

26. Who was discovered on the banks of the Hindon River in Ghaziabad district?

(a) Hulas
(b) Alamgirpur
(c) Deogarh
(d) Piparahwa

Ans: (b) Alamgirpur

27. Where was the great Sufi saint Nizamuddin Auliya born in 1236 AD?

(a) In Varanasi
(b) In Badaun
(c) In Bulandshahr
(d) In Rajapur

Ans: (b) In Badaun

28. Kabirdas was born in which city of Uttar Pradesh?

(a) In Rajapur
(b) In Mathura
(c) In Badaun
(d) In Varanasi

Ans: (d) In Varanasi

29. Which district of Uttar Pradesh has the highest population density?

(a) Sonbhadra
(b) Lalitpur
(c) Hamirpur
(d) Ghaziabad

Ans: (d) Ghaziabad

30. Which district of Uttar Pradesh has the lowest population density?

(a) Bhadohi
(b) Lalitpur
(c) Varanasi
(d) Azamgarh

Ans: (b) Lalitpur


31. What is the place of Uttar Pradesh according to literacy in the country?

(a) 25th
(b) 20 w
(c) 29th
(d) 27th

Ans: (c) 29th

32. What is the total literacy percentage of Uttar Pradesh?

(a) 70.56%
(b) 69.72%
(c) 72.23%
(d) 67.98%

Ans: (b) 69.72%

33. What is the average sex ratio in Uttar Pradesh?

(a) 938 females (per thousand males)
(b) 909 females (per thousand males)
(c) 934 females (per thousand males)
(d) 908 females (per thousand males)

Ans: (d) 908 females (per thousand males)

34. What is the male literacy rate of Uttar Pradesh?

(a) 79.50 percent
(b) 79.24 percent
(c) 78.24 percent
(d) 78.50 percent

Ans: (b) 79.24 percent

35. What is the female literacy percentage of Uttar Pradesh in 2011?

(a) 50.45%
(b) 53.23%
(c) 59.26%
(d) 60.45%

Ans: (c) 59.26%

36. Which district has the lowest decadal growth rate in the state according to the 2011 census?

(a) Kanpur Nagar
(b) Hamirpur
(c) Agra
(d) Baghpat

Ans: (a) Kanpur Nagar

37. According to the 2011 census, what percentage is the decadal population growth of Uttar Pradesh?

(a) 18.12%
(b) 19.45%
(c) 21.05%
(d) 20.09%

Ans: (d) 20.09%

38. According to the 2011 census, which district has the lowest female literacy in the state?

(a) Pratapgarh
(b) Deoria
(c) Shravasti
(d) Jaunpur

Ans: (c) Shravasti


39. According to the 2011 census, which district is the highest sex ratio?

(a) Lucknow
(b) Jaunpur
(c) Agra
(d) Allahabad

Ans: (b) Jaunpur

40. According to the 2011 census, how much is Uttar Pradesh's literacy rate lower than the national average?

(a) 1.70%
(b) 4.32%
(c) 3.43%
(d) 2.60%

Ans: (b) 4.32%

No comments:

Post a Comment