Andhra Pradesh GK Questions 2019

Andhra Pradesh GK Questions: Andhra Pradesh General Knowledge Questions and Answers. Here you will find important general knowledge questions of Andhra Pradesh. We have provided Andhra Pradesh general knowledge on the topics of AP's history, sports, politics, symbols, population, etc. We have provided seven of Andhra Pradesh GK and Quiz on this page. While preparing for competitive exams, you can practice the Andhra Pradesh General Knowledge Questions. This article will help you to know about Andhra Pradesh GK.

1. According to the area, Andhra Pradesh is _______ largest state in India.

A) 7th
B) 8th
C) 9th
D) 10th

Ans: B) 8th

2. What is the total district in Andhra Pradesh?

A) 13 district
B) 14 district
C) 17 district
D) 12 district

Ans: A) 13 district

3. Which is the largest district of Andhra Pradesh?

A) Kurnool
B) Anantapur
C) Kadapa
D) Nellore

Ans: B) Anantapur

4. Where is the Indian Petroleum and Energy Institute (IIPE) located in Andhra Pradesh?

A) Tirupathi
B) Vishakapatnam
C) Guntur
D) Amaravati

Ans: B) Vishakapatnam

5. Where is the permanent High Court of Andhra Pradesh located?

A) Vijayawada
B) Visakhapatnam
C) Amaravati
D) Nellore

Ans: C) Amaravati

6. Chandrayaan-2 mission was launched from which space station in Andhra Pradesh?

A) ANTRIX Corporation
B) Vikram Sarabhai Space Centre
C) Satish Dhawan Space Centre
D) Odisha Space Applications Centre

Ans: C) Satish Dhawan Space Centre

7. What number was present in the Andhra Pradesh Reorganization Act program?

A) 10
B) 11
C) 12
D) 13

Ans: D) 13

8. Total outlay of Andhra Pradesh budget 2019-20, what is the first budget of the YSR Congress government?

A) Rs 227,975 crore
B) Rs 150,625 crore
C) Rs 217,863 crore
D) Rs 100,900 crore

Ans: A) Rs 227,975 crore

9. After amending the A.P. Reorganization Act, how many mandals in Khammam got transferred to A.P.

A) 12
B) 10
C) 13
D) 09

Ans: B) 10 

10. On which date was Chandrababu Naidu sworn in as the Chief Minister of Andhra Pradesh?

A) 20nd June 2014
B) 8th June 2014
C) 11th June 2014
D) 15th June 2014

Ans: B) 8th June 2014

11. Who has been appointed as the Home Minister of Andhra Pradesh in June 2019?

A) Mekathoti Sucharitha
B) Alla Kali Krishna Srinivas
C) Ajeya Kalama
D) Pamula Pushpa Sreevani

Ans: A) Mekathoti Sucharitha

12. Which Indian state is north of Andhra Pradesh?

A) Chattisgarh
B) Assam
C) Delhi
D) Kolkata

Ans: A) Chattisgarh

13. Which state completed India's first river link project connecting Godavari and Krishna rivers?

A) Andhra Pradesh
B) Telangana
C) Tamil Nadu
D) None of these

Ans: A) Andhra Pradesh

14. What is the population ratio of the remains of Andhra Pradesh and Telangana?

A) 59.31:40.68
B) 58.68:41.32
C) 58.32: 41.68
D) 59:41

Ans: C) 58.32: 41.68

15. Which Indian Presidents approved the Andhra Pradesh Reorganization Bill?

A) Prathiba Patil 
B) Pranab Mukherjee 
C) Ramnath Kovind
D) Sushilkumar Shinde

Ans: B) Pranab Mukherjee 

16. By whom was the Andhra Pradesh Reorganization Bill introduced in the Lok Sabha?

A) Chidambaram 
B) Sonia Gandhi 
C) Manmohan singh 
D) Sushilkumar Shinde

Ans: D) Sushilkumar Shinde

17. Who was the Speaker of Lok Sabha after the Andhra Pradesh Reorganization Bill was introduced?

A) Sushilkumar Shinde 
B) Meira Kumar 
C) Prathiba Patil 
D) Somnath Chatterjee

Ans: B) Meira Kumar

18. The Pulichintala project is built on which river?

A) Godavari River
B) Krishnan River  
C) Tunghabhadra River  
D) Pennar River 

Ans: B) Krishnan River  

19. How many Thematic cities will be developed in Amravati?

 A) 7
B) 8
C) 9
D) 10

Ans: C) 9

20. What was the capital of Andhra Pradesh before 1 November 1956?

A) Kurnool
B) Vishakhapatnam
C) Anantapur
D) Bezwada

Ans: A) Kurnool

21. In which year did Bill Clinton visit Andhra Pradesh?

A) 2000 
B) 2002 
C) 2003 
D) 2004

Ans: A) 2000 

22. A regatta is a series of ______ Race

A) Car 
B) Cycle
C) Boat
D) Horse

Ans: C) Boat

23. When was the Secunderabad Club established?

A) 1778
B) 1788
C) 1879
D) 1878

Ans: D) 1878

24. Who is the first Dalit Speaker of the AP Legislative Assembly?

A) Pratibha Bharati 
B) GMC Balayogi 
C) Kodela Shivaprasad 
D) None of the above

Ans: A) Pratibha Bharati 

25. The King Edward Memorial Hospital, now known as Gandhi Hospital, was established when years?

A) 1851
B) 1861
C) 1871
D) 1881

Ans: A) 1851

26. Who was the founder of Anna Telugu Desam Party?

A) NT Ramarao
B) Chandrababu Naidu 
C) Harikrishna 
D) Laxmi Parvathi

Ans: C) Harikrishna 

27. In which year Balayogi was elected the Speaker of AP the Lok Sabha?

A) 1997 
B) 1998 
C) 2000 
D) 2002

Ans: B) 1998 

28. The AP State Electricity Board (APSEB) was divided into APGENCO and APTRANSCO in the year?

A) 1997 
B) 1999 
C) 2000 
D) 2002

Ans: B) 1999

29. With whom is the Anantha Raman Commission related?

A) Backward classes 
B) Minorities 
C) Politicians 
D) None of the above

Ans: A) Backward classes 

30. In which year did Neelam Sanjeeva Reddy become the President of India?

A) 1970
B) 1976
C) 1978 
D) 1980

Ans: C) 1978 

No comments:

Post a Comment